Pitkäiakaissairauksiin liittyy monenlaista kehon ja mielen kuormitusta. Ilman rentoutumisen ja palautumisen tuomaa vastapainoa keho ja mieli alkavat jossain kohtaa vääjäämättä reagoida stressiin ja siihen helposti liittyvään ylikuormittumiseen. Oireina voi olla mm. uniongelmia, tarkkaavaisuus- ja, muistiongelmia joustamaton ja/tai impulsiivista käyttäytymistä ja väsymystä. Lähes poikkeuksetta stressi ja ylikuormitustila pahentavat myös sairauden oireita. Tämän takia keholle ja mielelle on annettava riittävästi lepoa ja hyvinvointia tuottavia asioita, jotta keho voi käynnistää palautumisesta vastaavan rentoutusreaktion.
Rentoutusreaktiolla on lukuisia hyviä vaikutuksia kehoon (sydämen syke ja hengitys rauhoittuvat, lihakset rentoutuvat, hormonitoiminta tasapainottuu) ja mieleen (keskittynyt ja rauhallinen olo, muistin ja tarkkaavaisuuden paraneminen, huolestuneisuuden ja ahdistuneisuuden poistuminen sekä luottamuksen lisääntyminen).
Mitä siis tehdä, jos huomaa itsessään tai läheisessään ylikuormittumisen merkkejä? Kehon rentoutusreaktio voidaan käynnistää erilaisilla hengitys-, keskittymis- ja tarkkaavaisuusharjtoituksilla, mielikuvaharjoittelulla joogalla tai meditaatiolla. Rauhallinen ja kehoa kuunteleva liike, luonnossa liikkuminen, kosketus ja fyysinen läheisyys ovat niinikään oivia keinoja kehon rauhoittamiseen. Tärkeää on myös huolehtia siitä, että arjessa on riittävästi tyhjää tilaa ”ei minkään” tekemiselle -sellaisia hetkiä, jolloin olet vastuista ja velvoitteista vapaa ja voit vain olla ilman tavoitteita ja suorittamista. Tähän toimii em. Lisäksi hyvin esim. lämmin suihku tai kylpy, hiljainen kahvi/herkkuhetki, lemmikin paijaaminen, hyvän elokuvan katsominen, lukeminen ja luovuus (musiikki, kuvataide, valokuvaus ym).
Miniharjoitus kehon rauhoittamiseen:
Hengitä nenän kautta sisään kolmeen laskien ja sitten nenän kautta ulos kuuteen laskien. Huomaa kuinka vatsa liikkuu hengityksen tahdissa. Jos huomiosi herpaantuu, palauta se lempeästi takaisin hengityksen seuraamiseen. Jatka 2-5 min.
Asetu mukavaan istuma- tai makuuasentoon ja sulje silmät. Käy koko keho rauhallisesti läpi viemällä huomio kehon osasta toiseen aloittaen päästä ja lopettaen varpaisiin. Huomioi kehon erilaiset tuntemukset ilman arvostelua. Tuntuuko jossain kehonosassa kireyttä tai kipua? Onko joku kehonosa helppo/vaikea tavoittaa? Miltä lihakset ja hengitys tuntuvat?
Kirjoitus julkaistu Allergia-, Iho- ja Astma -lehdessä 4/2021
Comentarios